Forn Can Panxeta

Panades, rubiols i crespells per Pasqua a Ca’n Panxeta

Publicat per el març 31 2017, in General

Panades

Panades, rubiols i crespells.

Ben prest Sóller començarà a fer olor de panades, rubiols i crespells amb l’arribada dels dies de Pasqua. Sí no teniu temps o ganes de fer-l’os a Ca’n Panxeta, trobareu una gran varietat de productes per aquests dies tan assenyalats. El més senzill és comanar per telèfon o quan passeu pel forn, fer la vostra comanda.

Aquest any trobareu panades de carn de porc i xixuls (pèsols), xixuls i de peix (gatí) i xixuls.

Les panades són típiques de Setmana Santa, aquí a Mallorca i Balears. Les nostres padrines les feien abans dels dies de festa i així tenien el sopar fet per a unes quantes nits. Als pobles solen ser de pasta salada, mentrestant a Palma, solen ser de pasta dolça. Nosaltres les feim de pasta salda.

De rubiols també en trobareu de moltes castes: confitura de cabell d’àngel, confitura d’albercocs, confitura de taronja, crema i brossat.

El rubiol és una pasta típica de Mallorca i Menorca consistent en una peça de pasta de farina fina, pastada amb oli, saïm i ou, doblegada en forma semicircular i amb un farcit dolç o salat.

I com, no també trobareu també molts de crespells i crespellets, que tant agraden als més petits de casa.

Els crespells de Mallorca són unes pastes seques fetes a base de farina, vermell d’ou, saïm i oli d’oliva, sucre i suc o ratlladura de taronja o de llimona. Té forma de flor, d’estrella de sis puntes, de cor, de rombe,… L’origen és jueu i es relaciona amb unes pastes seques fetes sense llevat, que es consumien durant la Pasqua hebrea que es simbolitzaven el pa àzim que els israelites s’emportaren quan abandonaren Egipte. La forma d’estrella de sis puntes recorda l’anomenada estrella de David pels jueus, o segell de Salomó pels musulmans.

Reply